diumenge, 6 d’agost del 2017

VUITANTA-QUATRENA CONCENTRACIÓ VERITAT, JUSTÍCIA I REPARACIÓ. GUERRILLA, SENSE RENDICIÓ.


Els nostàlgics del règim feixista, cada dia més actius, no condemnen el cop d’estat que va salvar la seva corcada pàtria del progrès, els drets, les llibertats i la democràcia.  Nosaltres, que continuem lluitant contra el franquisme sociològic, per desgràcia tan arrelat, volem dedicar la nostra concentració a les persones que no es van permetre la claudicació. Volem honorar les guerrilleres i guerrillers antifeixistes que tant a l’estat espanyol com a França i des de les seves diferents ideologies van plantar cara al feixisme internacional i al nacionalcatòlic. 
Dones i homes que es van deixar la vida aferrats als seus fusells i a les seves idees, que van patir unes condicions de vida extremes sempre amagats, sempre perseguits. Assassinats per la Guàrdia Civil en les seves batudes on eren caçats com animals i exposats i fotografiats com peces de cacera sense gens de respecte a la seva dignitat. Quan no els mataven, els torturaven salvatgement i passaven anys i anys a la presó. La gent de la Guerrilla va ser estigmatitzada pel franquisme sota els epígrafs delinqüent, bandoler, terrorista. El més trist és que aquesta classificació va fer el seu efecte i es va traduir en transició i fins ara en marginació per a aquestes desconegudes víctimes del franquisme. Persones lluitadores que van conèixer la delació i la traïció, però també la solidaritat de la gent del poble que els va ajudar i donar suport posant en risc la seva pròpia vida.
La guerrilla antifeixista va actuar tant a les zones rurals com a les urbanes, va haver-hi diferents agrupacions com la de Lleó-Galícia, la d’Extremadura, la de Llevant i Aragó ….  Aquesta resistència armada antifeixista no va donar la guerra per perduda, tenia tota la legitimitat per fer-ho. Va ser coneguda amb el nom de Maquis. Des del seus orígens amb els fugits de la repressió en aquells llocs on el cop d’estat va ser fulminant fins a la seva organització com a grups i la seva dissolució van passar molts anys de lluita. Des del 36 als darrers guerrillers assassinats com el Quico Sabaté com exponent de guerrilla urbana, que va caure l’any 1960 a Sant Celoni, o al José Castro Veiga, o Piloto, que va caure l’any 1965 a Chantada, Lugo, van passar molts dies de compromís i sacrifici.
La dona guerrillera va lluitar colze a colze amb els seus companys com la mestra i feminista gallega Enriqueta Otero, “María das Dores”, que va arribar a comandant com a miliciana de la 10ª Brigada Mixta i que va capitanejar una fuita massiva de la presó de Ventas, arribant fins a Lugo on va acabar formant part de la guerrilla. Va caure el 1946, ferida de bala va ser terriblement torturada, jutjada, condemnada a mort, pena commutada per 19 anys de presó, que va complir a diversos penals de l’estat.
Així com els guerrillers que van lluitar contra el feixisme espanyol i més tard contra el nazisme tenen per pobles i ciutats de França el reconeixement popular i oficial per la seva resistència en forma de monuments, carrers o plaques, aquí són desconeguts, no reconeguts, que han estat exclosos de la història i la Memòria. Amb comptades excepcions com és el cas del monument i els homenatges que cada any es fan a la localitat de Santa Cruz de Moya, Conca. Elles i ells van lluitar per la República robada, per les revolucions somniades, per les seves filles i fills, per les memòries de les assassinades i assassinats, contra el feixisme.
Començaven dedicant aquesta concentració a les guerrilleres i guerrillers i volem acabar homenatjant a l’oncle de la nostra companya Carmen, Rafael, un guerriller de 26 anys de Granada, que va ser assassinat covardament a la porta de la casa de la seva promesa per la Guardia Civil, amb traïdoria per l’esquena. Era el 4 de maig de 1948. Se’l van endur el seu cos en un carro de la brossa arrossegant els seus peus pel terra i el van llençar a una fossa. Quan el van exhumar el 1980 encara tenia les dues bales dins del seu cap. En la seva làpida hi ha una inscripció: “Rafael López Álvarez. Asesinado vilmente. Tu familia no te olvida.”  Nosaltres tampoc.  Veritat, justícia i reparació.

Us esperem el dissabte 26 d’agost a les 12 hores a Sant Jaume, com la Guerrilla, sense rendició.